9 Temmuz 2013 Salı

TÜRKİYE ‘COLA’SINI SEÇİYOR!



         Ramazan ayı, her yıl reklam dünyasında ayrı bir heyecan yaratır. Tıpkı yılbaşı, anneler-babalar günü ve sevgililer gününde olduğu gibi. Bu yıl da özellikle yiyecek içecek markaları “iftar sofranıza bizi de alın” telaşı içinde reklamlarını kuşaklara yerleştirdi. Yine benzerlerinden sıyrılıp, kendini seyrettiren en güzel Ramazan reklamı Coca Cola’nınki oldu. Markanın Vietnam imzası taşıyan ‘kavuşma’ temalı reklam filminde hikâye, tatlı bir hazırlık telaşı ile başlıyor. Ardından davulcular çok özledikleri davullarına, sıcacık pideler sahiplerine, Karagöz de kadim dostu Hacivat’a kavuşurken görülüyor. Film, herkesi ‘özledikleri her şey etrafında’ buluşturan büyük bir iftar sofrası ile sonlanıyor. 

         Coca Cola’nın ‘think global, act local’ vizyonuyla birebir örtüşen reklam, yıllardır tartışılan Coca Cola’nın iftar sofralarının vazgeçilmezi haline gelmesi üzerindeki tartışmaları da alevlendireceğe benziyor. Emperyalizmin amiral gemisi, nasıl olur da İslam ritüelleriyle bu kadar iç içe geçer? Cevabı doğru konumlandırmasında gizli. Yereli hiçbir zaman ihmal etmemek ama uluslararası olduğunu da asla unutturmamak. Bu konumlandırma tüm İslam ülkelerinde Coca Cola’nın sağladığı tartışmasız başarının kilit taşı.

         Uzun yıllar önce Ülker grubu tarafından Coca Cola’ya rakip olarak piyasaya sürülen Cola Turca ise beklenen başarıyı hiçbir zaman gösteremedi. Hem pazar payı, hem de algı anlamında… Şahsen yaklaşık 10 yıldır Cola turca içtiğimi hatırlamıyorum bile. Markanın yaşadığı dağıtım sorunları da cabası. Raflarda rastlanılmıyor bile. Muhafazakar kesimin bir şekilde ısrarla bulup tüketmesi Cola Turca için yeterli olmamalı. Onlar da böyle düşünüyor olacak ki Grey İstanbul tarafından hazırlanan Ramazan reklamlarını yayınladılar. Cola Turka'nın yeni reklam filminde 'Türkiye’nin kolası'nın hikayesi Türkiye’de gelenekler ve göreneklerle hep birlikte yaşam felsefesi üzerinden anlatılıyor. Eski Cola Turka reklamlarından kesitlerin kullanıldığı reklam filminde ayrıca Sezen Aksu’nun 'Olmaz Olsun' şarkısı kullanılıyor. Coca Cola reklamının yanında oldukça sönük kaldığını düşündüğüm reklam Cola Turca’nın kıpırdanmasını sağlayacak mı. Gelişmeleri hep beraber takip edeceğiz…





    


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder