27 Temmuz 2013 Cumartesi

Online ve Offline’ın Mutlu Birlikteliği!


         İnternet teknolojisinin tüketim çılgınlığını arttırmasına en çok fayda sağlayan unsurlardan biri hiç kuşkusuz online alışveriş siteleri oldu. Son yıllarda ülkemizde de sayıları ve nitelikleri hızla artan online alışveriş siteleri zaman darlığından, mağazaların pahalılığından şikayet eden 21. Yüzyıl tüketicisinin sanal mabedi konumunda.

         Online alışverişin sunduğu pratiklik, bol seçenek gibi tüm avantajlar karşısında hala ikna olamayan, ürünü mağazada deneyerek satın almayı seven tüketicileri de kaybetmek istemeyen ABD’nin en ünlü alışveriş sitelerinden Warby-Parker ve Bonobos ilk ‘örnek mağaza’larını açarak tüketiciyle fiziksel bağlarını daha da kuvvetlendirme yolunu seçmişler.

         Warby Parker, bir süre önce uygulamaya soktuğu ve ürünleri evde deneme imkanı sunan ‘home try-on’ sistemine olan aşırı talep karşısında ‘örnek mağaza’ açma kararı almış. Ürün ve kullanıcıyı bir araya getiren deneme sürecini hayata geçirmeyi planlayarak New York ve Boston’da offline mağazalar açan markanın gördüğü ilgi oldukça yoğun…


         Bu sistemde hem online hem de offline alışverişin nimetlerini bir arada bulmak mümkün. Şöyle ki; bir online alışveriş sitesinin offline mağazasına giden müşteri, satın almayı düşündüğü ürünü burada fiziksel olarak deneyimleyebiliyor. Eğer satın almaya karar verirse vereceği sipariş doğrultusunda ürün evine/işyerine ulaştırılıyor. Böylece alışverişte torba taşıma derdi de son bulmuş oluyor.

         Türkiye’de Durum Nasıl?

         Daybuyday.com ilk örnek mağazasını Ağustos ayında Şişli Trump Towers’ta açacak. Hepsiburada, Markafoni ve 1V1Y yöneticileri ise böyle bir uygulamaya geçmeyeceklerini belirtmişler. Çeşitli teknolojiler kullanarak ürünleri üzerlerinde denemeye yarayan ‘augmented reality’ (artırılmış gerçeklik) bence artık online alışveriş sitelerine yetmeyecek. Daybuyday’in açacağı ilk mağazada başaralı olup olmayacağı Türkiye’deki online alışveriş sektörünün kaderini değiştirebilir. Eğer Daybuyday başarılı olursa şu anda ‘örnek mağaza’ uygulamasına soğuk bakan birçok markanın tabelasını çok değil birkaç yıl içinde AVM’lerde görebiliriz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder