16 Nisan 2013 Salı

OF’LU İNADI


         Dünyada sahibi olduğu markanın reklamlarında oynayan kaç insan vardır acaba? İlginç bir araştırma konusu olabilir. Çünkü enteresan bir reklam stratejisi. Kolay yoldan başarılı reklam çekmekle de açıklanamaz bu strateji. Markanın, patronun ve hedef kitlenin bunu sindirebilmesi lazım.

         Ali Ağaoğlu’nu, Ağaoğlu reklamlarında oynatma fikri sanıyorum ki Vietnam Ajans Başkanı Tibet Sanlıman’a ait. Sanlıman bu kararı verirken ve Ali Ağaoğlu’na kabul ettirirken sanırım belli dayanaklar sunmuştur. Sanlıman neler söyledi bilmem ama ben olsam şunları söylerdim:

         - Bakın Ali Bey şirketinize kendi soyadınızı vermişsiniz. Demek ki bu şirket sizin çocuğunuz gibi.

         - İşin içindesiniz, yeri geldi harç kardınız yeri geldi inşaatlarda sabahladınız. Amelenin dilinden de anlarsınız sosyetenin dilinden de.

         - İnşaat sektöründe güven çok önemli, hepimizden iyi bilirsiniz. Binlerce dolandırıcı müteahhit gördü bu ülke. Çıkın ekrana bizzat söz verin. “Yaptım, olacak” deyin. İnsanlar size güvenip paralarını yatırsınlar bu evlere.

         - Sempatiksiniz, karizmatiksiniz. Zenginsiniz ama halktan biri gibi konuşuyorsunuz. Lüksü seviyorsunuz ama halktan kopmamışsınız. Halkımız sever sizin gibi insanları.

         - Destek verdiğiniz parti 10 yıldır iktidarda. Üstelik en güçlü dönemini yaşıyor. Dolayısıyla göz önünde olmamanız için hiçbir sebep yok. Bu fırsatı kaçırmayın.

         - Eleştirenler, kızanlar, dalga geçenler olacak ama endişelenmeyin en çok onlar satın alacak yaptığınız evleri.

         - Bize güvenin. Yapalım olsun!

         Yaptılar ve sahiden oldu. Ali Ağaoğlu bu iş için kendi şirketinden 1 milyon dolar aldı. Sonra o parayı eğitim işlerine harcayacağını açıkladı. İlk film, Atatürk Olimpiyat Stadının yanı başına yapılan Ağaoğlu My World Europe için çekildi. Başrolünde Ali Ağaoğlu’nun olduğu film haftalarca ülkenin ana gündem maddelerinden biri oldu. Genellikle dalga geçildi, eleştirildi. “Allahın dağında kim oturur ki?”, “Bu proje elde patlar” , “Görgüsüz adam kendi reklamında oynamış” denildi. Geçen hafta Ali Bey, Sinan Çetin’i bitmiş inşaata götürdü. “24 ay önce bana inanmamıştın” dedi. İnanmayan yönetmenlik ücretini tıkır tıkır alan Sinan Çetin değildi tabi. Sinan Çetin üzerinden başkalarına mesaj veriliyordu.

        Proje bitmekle kalmamış elde sadece son 300 dairelik paket kalmış. Lokasyonu bu kadar kötü olan bir projenin daireleri nasıl böyle peynir ekmek gibi satılır; sağlam bir pazarlama başarısı. Pazarlamanın en ciddi ayağı ise reklam. Başarılı bir reklam stratejisi uygulandı. Reklamda Sinan Çetin’i kaçıran ‘Karadenizli sempatik müteahhit mafya’ imajı çok güzel çizildi. “Hiç gözünü de açmayın. Nereye gittiğimizi de görmesin” türünden, ajansta yazıldığı hiç belli olmayan bir dilde konuştu sempatik müteahhitimiz. Sonuçta o da kazandı, stratejisi başarıya ulaşan ajans da. Herkes de biraz ‘Of’lı inadı’ olmalı sanırım…


     


Reklamın Künyesi:


Reklamveren: Ağaoğlu İnşaat

Reklamveren Temsilcisi: Uğur Ünal, Hamza Günay

Reklam Ajansı: Vietnam

Yaratıcı Yönetmen: Gürkan Günaydın

Reklam Yazarı: Erdem Güngör

Sanat Yönetmeni:
Cihangir Gümüş

Müşteri İlişkileri: Efe Aksoy, Tuse Tamer

Ajans Prodüktörü: Begüm Baran

Yönetmen: Sinan Çetin

Yapım Şirketi: Plato

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder