30 Nisan 2013 Salı

KRAL BİR STRATEJİ NELER YAPTIRIR



         Yaklaşık 2 milyar TL’lik bir ciroya sahip olan küçük ev aletleri pazarı, kendi içinde ciddi rekabetler yaşanan bir sektör. Anlayacağınız adı küçük, rekabeti büyük. “Kadın ruhundan anlayan teknolojiler” diyerek pazarın lideri konumunda olan Arzum’u; Fakir, Arçelik, Sinbo, Arnica, Tefal, Korkmaz, King gibi markalar takip ediyor.

         Hemen her markanın kendisini bir şekilde konumlandırdığı, tüketicinin algı haritasında yer edindiği küçük ev aletleri sektöründe King’in sorunu doğru veya yanlış herhangi bir konumlandırmaya sahip olamamasıydı. King; 50 yılı aşkın bir geçmişe sahip olmasına rağmen şimdiye dek doğru düzgün bir iletişim çalışması yapmamıştı. Yaptıkları da suya sabuna dokunmamıştı.

         Ne yapmalıydı, King’i nasıl konumlandırmalıydı?.. Markam ekibi bu soruya uzunca bir süre kafa yordu. Pazar didik didik incelendi, boşluklar arandı. Bulunan boşlukların markaya uygunluğu sorgulandı. Sonunda en kral stratejiye ulaşıldı. King; kahvaltının kralı olacaktı. Öyle ya henüz hiçbir rakip marka kendisini kahvaltı üzerine konumlandırmamıştı. Örneğin; Fakir, ille de elektrikli süpürge ille de Alman teknolojisi diyordu. Arnica, adeta “elektirkli süpürgeyi icat etmedik ama yeniden yarattık” diyordu. Sinbo, “aynı kaliteyi ucuza alın” derken, Tefal olaya hiç de “Fransız” kalmıyordu.

         Karar verilmişti. Bir kez daha sağlaması yapıldı. Rakipler bazında böyle bir konumlandırma sıkıntı yaratmazdı. Tüketici bu konumlandırmayı benimserdi. Zaten halihazırda King’in en çok satılan ürün grubunu kahvaltı araç gereçleri oluşturuyordu (hiç fark etmesek de hemen her 3 evden birine King kahvaltı ürünü girmiştir.)

         Strateji tamamdı. Markam ekibi Büro reklam ajansına gitti. “Biz King’i kahvaltının kralı yapmak istiyoruz. Hadi gösterin yaratıcılığınızı” dedi. Büro, sıkı çalıştı. Sonunda ortaya stratejiye uygun, hedef kitleyi (C1-C2) gülümsetecek, içten ve sıcak bir marka algısı yaratacak güzel bir reklam serisi çıktı.

         Bu projenin içinde Marka Uzmanı stajyeri olarak yer almış olmaktan dolayı gurur duyuyor; Markam ekibini, Büro Reklam Ajansını ve Hacıyatmaz Prodüksiyon şirketini kutluyorum.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder